EN
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΡΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΕΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΑΡΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΕΙΑ

07-05-2022
Κάθε χρόνο, σκοτώνουμε πάνω από 70 δισεκατομμύρια ζώα (ξηράς) για φαγητό, εκ των οποίων τα 1,5 δισεκατομμύρια είναι γουρούνια. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των ζώων αυτών μεγαλώνουν σε  εργοστασιακά εκτροφεία, όπου οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι φρικτές, όπως και οι επιπτώσεις της εκτροφής τους στο περιβάλλον, αλλά και την ανθρώπινη υγεία. 

Ορμώμενοι από το γεγονός ότι τα στοιχεία των εκτροφείων αυτών στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτα και ότι οι εικόνες μιας ουτοπικής πραγματικότητας κυριαρχεί ακόμα στους περισσότερους καταναλωτές, αποφασίσαμε ως APA να κάνουμε μια έρευνα, ξεκινώντας από τα Ελληνικά χοιροτροφεία, με στόχο να φωτίσουμε την αλήθεια έτσι ώστε, όταν επιλέγει κανείς να καταναλώνει τα ζώα αυτά, να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τι ακριβώς χρηματοδοτεί. 




Η έρευνά μας

Η έρευνα στα Ελληνικά χοιροτροφεία, ανατέθηκε σε μια ομάδα που ειδικεύεται σε αυτό και διεξήχθη τον Μάρτιο του 2022, ενώ η προετοιμασία αυτής, έλαβε χώρα τους μήνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου.  H έρευνα εστίασε σε 6 χοιροτροφεία τα οποία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αντικατροπτίζουν τον μέσο όρο σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Μας παραδόθηκαν συνολικά 2 ώρες υψηλής ποιότητας βίντεο και 178 φωτογραφίες. Η ομάδα, που έχει ολοκληρώσει έρευνες σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης, μας μετέφερε ότι οι εικόνες που αντίκρισαν στην παρούσα έρευνα, ήταν από τις χειρότερες.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Χοιρομητέρες και Γουρουνάκια

Παρόλο που οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τραγικές για όλα τα ζώα, οι πιο κακοποιητικές παρατηρήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στις χοιρομητέρες. Όπως ισχύει στις περισσότερες φάρμες εκτροφής παγκοσμίως, οι χοιρομητέρες αναγκάζονται να διαμείνουν στους λεγόμενους «θαλάμους τοκετού» για περίπου τρεις μήνες, μέχρι να απογαλακτιστούν τα μικρά τους και να μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις προπάχυνσης και πάχυνσης, όπου προετοιμάζονται για την σφαγή τους, η οποία προγραμματίζεται μεταξύ 5ου και του 6ου μήνα ζωής τους. 

Στους θαλάμους τοκετού, οι οποίοι θυμίζουν περισσότερο κλουβιά βασανισμού, οι χοιρομητέρες δεν έχουν την δυνατότητα να γυρίσουν πλευρό, παραμόνο να σταθούν όρθιες και να ξαπλώσουν, σφηνωμένες ανάμεσα στα κάγκελα για να ταΐσουν τα μικρά τους (όσα από αυτά καταφέρουν να επιβιώσουν). 

Στις φάρμες  που επισκέφτηκαν οι ερευνητές μας όπως θα δείτε, παρατηρούνται νεκρά γουρουνάκια και κάποια που ξεψυχούσαν εκείνη την ώρα. Μπορούμε μόνο να φανταστούμε την αγωνία των μητέρων τους που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα μικρά τους και όμως δεν μπορούν να τα παρηγορήσουν τις τελευταίες ώρες της σύντομης, αλλά τόσο βασανιστικής ζωής τους.

Στην περίπτωση των μικρών που είχαν καταφέρει να επιβιώσουν, παρατηρήθηκε ότι είχαν κοπεί οι ουρές και τα δόντια τους, διαδικασία που λαμβάνει χώρα ώρες μετά την γέννησή τους, χωρίς αναισθησία. Αυτό συμβαίνει διότι «στα παραγωγικά συστήματα της εκτροφής είναι δυνατόν να παρουσιαστούν ενέργειες κανιβαλισμού ή επιθετικότητας με δαγκώματα της ουράς». Με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία, η προληπτική αφαίρεση των δοντιών και της ουράς των γουρουνιών απαγορεύεται, ενώ θα πρέπει να αποτελεί την ύστατη λύση, δεδομένου ότι έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει όλες οι υπόλοιποι μέθοδοι μείωσης του στρες των ζώων, όπως η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και η μείωση του αριθμού των  γουρουνιών που βρίσκονται στο ίδιο κελί. Ακόμα πιο οδυνηρός είναι ο ευνουχισμός των αρσενικών γουρουνιών «που δεν ενδείκνυνται γενικώς», μεταξύ της πρώτης και τρίτης εβδομάδας της ζωής τους, επίσης χωρίς αναισθησία.  

Μεγαλύτερα Γουρούνια

Στα γουρούνια μεγαλύτερης ηλικίας (+8 εβδομάδων), παρατηρήθηκαν σοβαροί τραυματισμοί, όγκοι και ανοιχτές πληγές. Σε ένα από τα ζώα που κατέγραψε η κάμερά μας, παρατηρείται και παράλυση στα πίσω πόδια. Επιπλέον, καταγράφονται όπως ήταν αναμενόμενο, συμπεριφορές που είναι αποτέλεσμα του χρόνιου στρες των ζώων, όπως επαναλαμβανόμενες κινήσεις και ήχοι, συνεχές μασούλημα χωρίς τροφή, μασούλημα των κάγκελων στα κελιά και προσπάθεια εγκύων χοιρομητέρων να κάνουν φωλιά ψάχνοντας στον αέρα για σανό που δεν υπάρχει στον χώρο. 

Εγκαταστάσεις και Περιβάλλον

Οι εγκαταστάσεις στις οποίες κατάφερε η ομάδα μας να εισχωρήσει, είχαν παχιά στρώματα περιττωμάτων, γεγονός που προδίδει ότι δεν καθαρίζονται συχνά. ∆εν παρατηρήθηκε σε καμία από τις εγκαταστάσεις σανό, ούτε αντικείμενα εμπλουτισμού, τα οποία προτείνονται ως οδηγία από την ΕΕ για την μείωση του στρες. Τέλος, σε μια από τις φάρμες βρέθηκε λάκκος, στον οποίο ήταν πεταμένα δεκάδες ενήλικα νεκρά γουρούνια και μικρά γουρουνάκια σε πλαστικές σακούλες. Εκτός από το γεγονός ότι η ταφή των ζώων παραγωγής είναι παράνομη (επιτρέπεται μόνο η καύση τους), οι λάκκοι αυτοί βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από κοντινό ρυάκι, το οποίο προμηνύει την μόλυνση του νερού της περιοχής, αποτελώντας μεγάλο κίνδυνο για τους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον.  

Τα γουρούνια που δεν εκτρέφονται για το κρέας τους έχουν μέσο όρο προσδόκιμο ζωής τα 15 χρόνια, ενώ αυτά που ζουν σε βιομηχανικές φάρμες έχουν 4-6 μήνες. Είναι έξυπνα προστατευτικά και καθαρά ζώα, που αν αφεθούν ελεύθερα, διατηρούν άλλο χώρο για να ξεκουράζονται και άλλον για την τουαλέτα τους, με αποτέλεσμα να υποφέρουν ιδιαίτερα σε χώρους όπου αναγκάζονται να ζουν μέσα στα περιττώματά τους. 

Μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα, λατρεύουν να κοιμούνται μύτη με μύτη και πάνω από όλα – όπως κάθε ζώο – θέλουν να είναι ελεύθερα. Εμείς, δεν τους στερούμε μόνο την ελευθερία τους, αλλά «φροντίζουμε» να τους κάνουμε τη σύντομη ζωή που τους επιτρέπουμε να ζήσουν, κόλαση.

∆εν είμαστε ουτοπιστές. Γνωρίζουμε ότι δεν θα αλλάξει η βασανιστική πραγματικότητά τους από τη μια ημέρα στην άλλη. Είμαστε όμως πραγματιστές! Οι συνθήκες που αποκαλύφθηκαν από την έρευνά μας σε όλες τις μονάδες, είναι άθλιες. Δεν ταιριάζουν σε μια ευνοούμενη πολιτεία, που υποτίθεται ότι ελέγχει την ορθή λειτουργία των διαφόρων δραστηριοτήτων και επιχειρήσεών της. Ο κλάδος της χοιροτροφίας στην Ελλάδα, δυστυχώς παρουσιάζεται να λειτουργεί ανεξέλεγκτα. 

Είναι ευθύνη της πολιτείας να εξασφαλίσει την τήρηση της νομοθεσίας, τόσο για την ευζωία των παραγωγικών ζώων όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος...και αυτό πρέπει να απαιτήσουμε όλοι να γίνει άμεσα!

∆είτε ολόκληρο το video μέσα από την έρευνά μας