EN
Παραγωγικά ζώα
Παραγωγικά ζώα
…. ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ,
ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ
Όλοι μας γεννιόμαστε με μια έμφυτη ταύτιση και συμπόνια για τα υπόλοιπα ζώα. Γνωρίζουμε πως και εκείνα, αισθάνονται, έχουν αντίληψη και εξυπνάδα και ότι είναι σωστό να τους φερόμαστε με σεβασμό και αγάπη.
Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε μοιάζει να χάνουμε αυτή την ταύτιση και ευαισθησία. Λειτουργούμε με τον νόμο του ισχυρού, ονομάζοντας τον εαυτό μας ανώτερο, και βρίσκοντας δικαιολογίες για την συνέχιση της εκμετάλλευσης των υπόλοιπων ζώων. Λόγω της νοοτροπίας αυτής, τα περισσότερα άγρια ζώα έχουν κυνηγηθεί σε σημείο εξαφάνισης και όσα απέμειναν έχουν υποστεί τις τρομακτικές συνέπειες της ανθρωπόκαινου εποχής. Παρόλο που έχουμε επηρεάσει τις ζωές όλων των έμβιων όντων, κανενός η ύπαρξη δεν έχει επηρεαστεί όσο αυτή των παραγωγικών ζώων, τα οποία εκτρέφονται και διατηρούνται σε τρομακτικές συνθήκες με μοναδικό σκοπό να φαγωθούν.
Όμως όσο και αν κάνουμε τα στραβά μάτια, όσο και αν προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι γεννηθήκαμε με μια έμφυτη ανωτερότητα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ζώα, η πραγματικότητα παραμένει και το συστηματικό και υπολογισμένο έγκλημά μας απέναντι σε τρισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο συνεχίζεται.
Ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στη ζωή των θυμάτων…

Γουρούνια

Γουρούνια

Σφάζονται παγκοσμίως περίπου 1.480.000.000 τον χρόνο

Πηγή/2018  https://ourworldindata.org/grapher/animals-slaughtered-for-meat
 

Τα γουρούνια είναι πολύ παιχνιδιάρικα και έξυπνα ζώα. Έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι είναι περισσότερο ευφυή από τα σκυλιά. 

Έχουν αυτογνωσία και επίγνωση. Μπορούν να περάσουν το «τεστ του καθρέπτη» και να αναγνωρίσουν αμέσως τον εαυτό τους. Έχουν την ικανότητα να παίζουν video games και επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση και από τους χιμπατζήδες (Helft 1997). Ένας καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι τα γουρούνια είναι συγκλονίστηκα έξυπνα και σοφά.

Οι γνωστικές τους ικανότητες ξεπερνούν εκείνες ορισμένων ανθρώπων. Τα γουρούνια νιώθουν τον πόνο του είδους τους αλλά και των άλλων ειδών. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαθέτουν αυτή την ικανότητα.

Το σπίτι τους στις φάρμες είναι συνήθως τσιμεντένια κουτιά ή κλουβιά με ατσάλινες μπάρες. Τα θηλυκά γουρούνια είναι αυτά που ζουν πιο έντονα το μαρτύριο. Ζουν μέσα σε κλουβιά τόσο στενά που δεν μπορούν καν να κινηθούν. Είναι συνεχώς ξαπλωμένα στο πλάι, 24 ώρες το 24ωρο πάνω σε τσιμέντο και λειτουργούν ως μηχανές θηλασμού. 

Όταν ένα θηλυκό γουρούνι είναι έτοιμο να γεννήσει το μεταφέρουν σε ειδικό χώρο. Μετά τη γέννα αποχωρίζεται βίαια από το παιδί του. 

Πολλά από τα νεογέννητα γουρουνάκια προορίζονται για πάχυνση με προορισμό το σφαγείο. Η διαδικασία έχει ως εξής: όσο είναι μικρά τους αφαιρούν τα δόντια, τους κόβουν τις ουρές και τα ευνουχίζουν, όλα αυτά χωρίς αναισθησία. Στην πορεία τα τοποθετούν σε τσιμεντένια ή μεταλλικά κουτιά. Οι συνθήκες είναι τόσο ασφυκτικές που πολλά από αυτά αναπτύσσουν νευρωτικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα να επιτίθονται το ένα το άλλο και να τρελαίνονται.

Πολύ συχνό φαινόμενο μάλιστα, είναι οι αναπνευστικές λοιμώξεις, λόγω του εγκλεισμού τόσο πολλών ζώων μαζί και της αμμωνίας που παράγεται αφού στέκονται σε σχάρες πάνω από τα κόπρανα και τα ούρα τους. Επιπλέον, η διαδικασία πάχυνσης ασκεί τεράστια πίεση στο σώμα τους με αποτέλεσμα να υποφέρουν και από αρθρίτιδα.

Όσα αντέξουν να παραμείνουν ζωντανά σε αυτές τις συνθήκες… έχουν ραντεβού με το σφαγείο. 

Αυτό είναι ίσως το πιο σκληρό και ανήθικο πρόσωπο της ανθρωπότητας. Τα παραγωγικά ζώα αντιμετωπίζονται  ως αντικείμενα, που γεννιούνται και πεθαίνουν με σκοπό την ικανοποίησή μας και προφανώς το κέρδος.