EN
Όταν η γιορτή της αγάπης γίνεται η αφορμή να δείξουμε το πιο σκληρό μας πρόσωπο

Όταν η γιορτή της αγάπης γίνεται η αφορμή να δείξουμε το πιο σκληρό μας πρόσωπο

12-12-2022
Χριστούγεννα 2022. Βόλος. Η πόλη μετράει αντίστροφα  για τις γιορτές και φοράει τα καλά της, υποδεχόμενη κατοίκους κι επισκέπτες, στολίζοντας δρόμους και πλατείες και προσφέροντας απλόχερα ένα χριστουγεννιάτικο πνεύμα. 
Αυτή η γιορτή της αγάπης, δημιουργεί συναισθήματα και ζεσταίνει την ψυχή μας. Άνθρωποι ανταλλάζουν ευχές με  το χαμόγελο στο στόμα, αγοράζουν δώρα για τους αγαπημένους τους και περπατάνε χέρι-χέρι. Ο συνδυασμός της κατάνυξης και της χαράς από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια έρχεται να συμπληρώσει αυτή την εικόνα που κάνει όλους μας να ξεχνιόμαστε, έστω και για λίγο, από τα προβλήματα της καθημερινότητας και αναμφίβολα, βοηθά τις πόλεις να μαζέψουν κόσμο και να αυξήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα. 

Η αναζήτηση της παραμυθένιας αυτής ατμόσφαιρας είναι το ζητούμενο, και ειλικρινά δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτό. Μέχρι πού όμως, θα μπορούσε να φτάσει κάποιος προκειμένου να μπορέσει να την επιτύχει; Την απάντηση μας την έδωσε ο ∆ήμος Βόλου, που δημιούργησε δύο φάτνες στο πλαίσιο του στολισμού της πόλης και μέσα σε αυτές τοποθέτησε ζωντανά ζωάκια ως δημόσιο θέαμα. Πώς δικαιολογείται η αυτή απόφαση του ∆ημοτικού Συμβουλίου; Πολύ θα θέλαμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό της ∆ημοτικής Αρχής. 
Συγκεκριμένα, στη μία φάτνη έβαλε ένα πόνυ και τρία αρνάκια και στην άλλη ένα πόνυ και δύο αρνάκια. Οφείλουμε να αναφέρουμε πως τα ζώα, βρίσκονται περιορισμένα μέσα στο χώρο της ξύλινης φάτνης, εκτεθειμένα στις… διαθέσεις του καιρού, μην έχοντας χώρο να κινηθούν. Ειδικά τα αρνάκια – πολύ μικρής ηλικίας - είναι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένα και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. Όσο αφορά τα πόνυ, είναι δεμένα και περιορισμένα χωρίς να έχουν χώρο ούτε αυτά να κινηθούν. Κι επιπλέον, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω για να αναδείξουν την αδιαφορία των υπευθύνων για την ευζωία τους, ένα από τα πόνυ αρρώστησε. 
Αντί λοιπόν να μεταφερθεί προκειμένου λάβει την απαραίτητη φροντίδα, προτιμήθηκε να γίνει μία «ξεχωριστή παράσταση» για το κοινό, καλώντας έναν κτηνίατρο να επιληφθεί επιτόπου, πραγματοποιώντας εξέταση και κάνοντας ένεση μπροστά στα μάτια των περαστικών θεατών και επισκεπτών. Αλήθεια, έχει οριστεί και ανατεθεί σε κτηνίατρο η ευθύνη της υγείας των ζώων για όσο καιρό θα βρίσκονται εκεί, προκειμένου να διασφαλίζουν σε συνεχή βάση πως όλα πάνε καλά; Και αν ναι σε ποιόν;  

Με αυτή την κίνηση, εκτός από την έκθεση, τα ζώα περιορίζονται και κακοποιούνται, καταλήγοντας στο να έχει δημιουργηθεί μία φάτνη-τσίρκο, με αυτά πρωταγωνιστές. Παραμονές Χριστουγέννων 2022, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση σαν κι αυτή… δηλαδή να χρησιμοποιούνται ζώα ως στολισμός μιας πόλης και ως δημόσιο θέαμα.

Αυτό που είναι πραγματικά απογοητευτικό, είναι το γεγονός πως η «ευφάνταστη» αυτή πρωτοβουλία, δεν είναι κάτι καινούριο. Το να χρησιμοποιεί δηλαδή ο ∆ήμος ζωντανά ζώα ως «στολισμό» της πόλης, είναι μία πρακτική που έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν. Μάλιστα, πριν μερικά χρόνια υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ασκήθηκε κριτική και έγινε μήνυση, η οποία αντιμετωπίστηκε με κυνικό τρόπο και άστοχο χιούμορ. Φαίνεται μάλλον πως οι ∆ημοτικές Αρχές δεν πτοούνται.
Αυτή η σκληρή και παράνομη μεταχείριση πρέπει να σταματήσει άμεσα, βάζοντας μια και καλή ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές. ∆εν είναι τυχαίο πως η ατιμωρησία έχει οδηγήσει και άλλους σε παρόμοιες πρακτικές. Πρόσφατα στην περιοχή της Ερέτριας για παράδειγμα, μία ομάδα διοργανωτών πήρε δύο μικρά ελαφάκια, τα έκλεισε σε ένα κλουβί και τα… έκανε βόλτα στην πλατεία της πόλης για να φωτογραφηθούν με τους επισκέπτες. Πόσο κρίμα…

Από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επιβολή του νόμου και στο τέλος είμαστε αισιόδοξοι πως θα γίνει το αυτονόητο. Είναι ευθύνη μας να καταγγέλλουμε την παρανομία και ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίζει πως εφαρμόζονται οι νόμοι.

Δήμος Βόλου: Ο Μπέος κακομεταχειρίζεταιζώα για να κάνει φιγούρα με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό | in.gr

APromise to Animals: Καταγγέλλεικακομεταχείριση ζώων από τον Δήμο Βόλου (protothema.gr)

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τις δύοχριστουγεννιάτικες φάτνες με... | Ελλάδα Ειδήσεις (thetoc.gr)

Σάλος στον Βόλο: Εισαγγελική παρέμβαση γιαδύο χριστουγεννιάτικες φάτνες του δήμου που έχουν μέσα ζωντανά ζώα (parapolitika.gr)

Σάλος με τις χριστουγεννιάτικες φάτνες τουΜπέου στο Βόλο: Έβαλαν ζωντανά ζώα ως... «εκθέματα» | Το Κουτί της Πανδώρας (koutipandoras.gr)

Αντιδράσεις και παρέμβαση εισαγγελέα στοΒόλο: Έβαλαν αληθινά ζώα στις χριστουγεννιάτικες φάτνες | Έθνος (ethnos.gr)

Στον Βόλο έβαλαν ζωντανά ζώα σεχριστουγεννιάτικες φάτνες - Παρέμβαση εισαγγελέα (voria.gr)

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τις δύοχριστουγεννιάτικες φάτνες που έχουν μέσα ζωντανά ζώα (newsit.gr)

Βόλος: Ο Μπέος έβαλε σε φάτνη αληθινά ζώακαι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – npress.gr

Βόλος: Έβαλαν ζωντανά ζώα ως «εκθέματα» σεδύο χριστουγεννιάτικες φάτνες - Εισαγγελική παρέμβαση για κακοποίηση (makthes.gr)

Ο Δήμος Βόλου βάζει τέλος στην κακοποίησηζώων (emea.gr)

Βόλος – Εικόνες ντροπής: Στολίζουν για ταΧριστούγεννα την ώρα που κακοποιούν ζώα – Ηχηρή καταγγελία της Promiseto Animals για την φάτνη-τσίρκο (newpost.gr)

Δημόσια Έκθεση και Κακοποίηση Ζώων στοΔήμο Βόλου | Capital