EN
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑPA & ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ HIDDEN ΤΗΣ JO-ANNE MCARTHUR

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑPA & ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ HIDDEN ΤΗΣ JO-ANNE MCARTHUR

12-04-2023
Το Σάββατο 1/4/2023 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων,πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «HIDDEN». Θέμα της, η εκμετάλλευση των ζώων από τους ανθρώπους, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα που μένει κρυμμένη πίσω από κλειστές πόρτες. Η έκθεση φιλοξενήθηκε σε δύο ορόφους. Στον πρώτο παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, ενώ στον κάτω όροφο υπήρξε φωτογραφικό υλικό και πορίσματα από 2 πολύ σημαντικές έρευνες που πραγματοποίησε η οργάνωση στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και πιο συγκεκριμένα σε ελληνικά χοιροστάσια και κοτοστάσια.


Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν άνθρωποι από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο. Απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης κ. Κωνσταντίνος Δέδες και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ενώ προλόγισε την εκδήλωση η κα Όλγα Κήκου, Διευθύντρια και η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης A Promise to Animals.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Δέδες αναφέρθηκε στη σημασία της ενσυναίσθησης, αξιών φιλοζωίας και αγάπης για τα ζώα, η οποία καλλιεργείται μέσα από την οικογένεια, και μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους προσωπικές εμπειρίες και ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα.
Ο κ. Μπακογιάννης με τη σειρά του ανέφερε: «Μέσα από αυτήν την έκθεση, έχουμε την ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κακοποίηση και ο σαδισμός που αποτυπώνονται σε αυτές τις σκληρές εικόνες, μπορεί να έχουν προέκταση μέσα στα σπίτια μας, στους δρόμους, στις γειτονιές. Η νοοτροπία αλλάζει μόνο μέσα από την ενημέρωση και μέσα από αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές και να ευχηθώ να έρθει η μέρα που τέτοιες εκθέσεις, πλέον, δε θα χρειάζονται».
Η κα Κήκου, μιλώντας με στοιχεία και αριθμούς, ανέδειξε το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο, την έλλειψη νόμων και οδηγιών, καθώς και την αδυναμία τήρησης κι επιβολής των κανόνων που ήδη ισχύουν.
Τέλος η κα Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, εστίασε μεταξύ άλλων στην επικοινωνία μας με τα ζώα λέγοντας, «Το ότι τα ζώα δεν μπορούν να μας μιλήσουν, δυστυχώς λειτουργεί κατά τους, όμως το ότι δεν έχουν φωνή είναι και αυτό ένα ψέμα. Χρησιμοποιούν χίλιους άλλους τρόπους για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους. Ουρλιάζουν φτάνοντας στο σφαγείο. Τρέμουν βλέποντας την οικογένεια και τους φίλους τους να τεμαχίζονται μπροστά στα μάτια τους. Ξέρουν πολύ καλά τι έρχεται. Χτυπιούνται και παλεύουν με όλη τους τη δύναμη για να κρατηθούν στη ζωή».


Ίσως το πιο δυνατό «χτύπημα» στην έκθεση φωτογραφίας “HIDDEN” που πραγματοποιήθηκε στο γκάζι να μην ήταν οι εικόνες γεμάτες αίμα, η βία ή τα σφαγεία, αλλά το βλέμμα των ζώων που μας κοιτούσε διαπεραστικά, κάνοντας τον επισκέπτη να νιώθει αρχικά αμήχανα και στη συνέχεια… ένοχα. Η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή για το κοινό έως και τις 6 Απριλίου, και στη συνέχεια ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για το Vegan Life Festival 2023.

Η παρουσία της APA στο φεστιβάλ έστειλε πολύ αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα ευζωίας των ζώων. Στις 2 ημέρες παρουσίας εκεί, περισσότεροι από 3000 επισκέπτες είδαν την έκθεση και τον οργανισμό. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο κόσμος όχι μόνο κοιτούσε τις φωτογραφίες, αλλά διάβαζε τις λεζάντες και τα πορίσματα των ερευνών που είχαμε αναρτήσει. Το ενδιαφέρον ήταν πηγαίο και το θέμα της έκθεσης αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης. Ακόμα και γονείς με παιδιά επέλεξαν να δουν «οικογενειακά» τις φωτογραφίες, υποστηρίζοντας πως όλοι – μικροί και μεγάλοι - πρέπει να γνωρίζουν τί συμβαίνει στην πραγματικότητα, και να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Η πρωτοβουλία αυτή, πέρα από τη μεγάλη της απήχηση, δημιούργησε έντονα συναισθήματα. Από κλάμα, μέχρι νεύρα και απογοήτευση, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν είναι vegans.