EN
ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Βιγκανισμoς
ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Εάν ήρθε η στιγμή να κάνετε κάτι καλό για την υγεία σας, το περιβάλλον και τα ζώα, αν θέλετε δηλαδή να αλλάξετε τη διατροφή σας και να στραφείτε προς τον βιγκανισμό, δώστε λίγο προσοχή στις παρακάτω μικρές συμβουλές. Είναι απλές και θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε αυτή την αλλαγή ομαλά.

1
Πραγματοποιήστε την αλλαγή σταδιακά
Μία τέτοια αλλαγή από τη μια μέρα στην άλλη, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει δυσκολίες με αποτέλεσμα να τα παρατήσεις αμέσως. Μπορείς να αρχίσεις κόβοντας το κρέας και το ψάρι και στην πορεία να προχωρήσεις στα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί) τα αυγά και το μέλι. Βάζοντας τον βιγκανισμό στη ζωή σου σιγά σιγά, θα δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί στην διατροφή αυτή. Σύντομα, θα γίνεις εξπέρ στο να διαβάζεις τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζεις αλλά και να μαγειρεύεις εύκολα και γρήγορα πιάτα που οι καλεσμένοι σου δεν θα πιστεύουν ότι είναι βίγκαν. 
2
Μην φοβάσαι να τρως έξω 
Τα περισσότερα εστιατόρια σήμερα προσφέρουν πολλές vegan επιλογές και νόστιμα χορτοφαγικά πιάτα. Επίσης μπορείς πλέον να αγοράζεις βίγκαν προϊόντα - από ¨μοτσαρέλα¨, μέχρι ¨κοτόπουλο¨ και ¨κεμπάπ¨. Κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι πολύ εύγευστα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τις πρώτες μέρες που πραγματοποιείς την αλλαγή στη διατροφή σου. Θα πρέπει όμως να θυμάσε ότι τα επεξεργασμένα προϊόντα είναι πάντα λιγότερο υγιεινά από ότι τα φυσικά.
3
Μην επηρεάζεσαι από αρνητικές αντιδράσεις 
Σίγουρα θα ακούσεις περίεργα σχόλια και θα δεχθείς ερωτήσεις που μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς άβολα. Προετοιμάσου για αυτές και σκέψου ότι ιστορικά, οι πιο σπουδαίες προσωπικότητες ήταν αυτές που είχαν το θάρρος να αμφισβητήσουν το καθεστώς και να υποστηρίξουν το σωστό. Είναι αλήθεια άλλωστε, ότι αν κάποιος πρέπει να νιώθει άβολα για τις επιλογές του, είναι εκείνοι και όχι εσύ.

4
Γνώρισε και αντάλλαξε απόψεις με άλλα vegan άτομα
Οι vegans είναι μια ολοένα αυξανόμενη κοινότητα. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να μπεις σε γκρουπ στα κοινωνικά δίκτυα, να γνωριστείς με άλλα άτομα, να ανταλλάξεις απόψεις, εμπειρίες, ακόμη και συνταγές. Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ να ενταχθείς πιο εύκολα στον βιγκανισμό, ειδικά αν έχεις μόλις αρχίσει, καθώς η εμπειρία ατόμων που ακολουθούν χρόνια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. 
5
Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων 
Η συγκεκριμένη συμβουλή ισχύει για όλους όσους καταναλώνουν προϊόντα οποιουδήποτε είδους φαγητού, αλλά στην  περίπτωση μίας vegan διατροφής, οι ετικές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αρχικά σε γλιτώνουν από την επιστροφή προϊόντων που θα ανακάλυπτες αργότερα ότι είναι ακατάλληλα και σου επιτρέπουν να εντοπίσεις ζωικά παράγωγα σε προϊόντα που δεν φανταζόσουν ότι μπορεί να τα περιέχουν. Ευτυχώς, από νομικής άποψης, οι κατασκευαστές των προϊόντων υποχρεώνονται να αναγράφουν τα αλλεργιογόνα συστατικά με έντονα γράμματα, επομένως το γάλα ή τα αυγά εντοπίζονται εύκολα στις περισσότερες συσκευασίες. 

6
Επικεντρώσου στο «γιατί» έκανες αυτή την αλλαγή 
Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή. Εάν κάποια στιγμή βρεθείς να νιώθςι; αποπροσανατολισμένος, θυμήσου γιατί έκανες αυτή την αλλαγή. Είναι επειδή απλά θέλεις να κάνεις μια αλλαγή; ή επειδή γνωρίζεις πως η κατανάλωση κρέατος, προϋποθέτει τη δολοφονία αθώων πλασμάτων, και ότι η απάνθρωπη μεταχείριση και η άσκηση  βίας σε οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα είναι πράξεις ανήθικες, και ο βιγκανισμός είναι ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσεις στο να μπει ένα τέλος σε όλα τα παραπάνω; Για να μην μιλήσουμε για τα επιπλέον οφέλη της επιλογής αυτής στο περιβάλλον και την υγεία σου…
(πηγή: the guardian)