EN
Παραγωγικά ζώα
…. ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ,
ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ
Όλοι μας γεννιόμαστε με μια έμφυτη ταύτιση και συμπόνια για τα υπόλοιπα ζώα. Γνωρίζουμε πως και εκείνα, αισθάνονται, έχουν αντίληψη και εξυπνάδα και ότι είναι σωστό να τους φερόμαστε με σεβασμό και αγάπη.
Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε μοιάζει να χάνουμε αυτή την ταύτιση και ευαισθησία. Λειτουργούμε με τον νόμο του ισχυρού, ονομάζοντας τον εαυτό μας ανώτερο, και βρίσκοντας δικαιολογίες για την συνέχιση της εκμετάλλευσης των υπόλοιπων ζώων. Λόγω της νοοτροπίας αυτής, τα περισσότερα άγρια ζώα έχουν κυνηγηθεί σε σημείο εξαφάνισης και όσα απέμειναν έχουν υποστεί τις τρομακτικές συνέπειες της ανθρωπόκαινου εποχής. Παρόλο που έχουμε επηρεάσει τις ζωές όλων των έμβιων όντων, κανενός η ύπαρξη δεν έχει επηρεαστεί όσο αυτή των παραγωγικών ζώων, τα οποία εκτρέφονται και διατηρούνται σε τρομακτικές συνθήκες με μοναδικό σκοπό να φαγωθούν.
Όμως όσο και αν κάνουμε τα στραβά μάτια, όσο και αν προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι γεννηθήκαμε με μια έμφυτη ανωτερότητα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ζώα, η πραγματικότητα παραμένει και το συστηματικό και υπολογισμένο έγκλημά μας απέναντι σε τρισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο συνεχίζεται.
Ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια ματιά στη ζωή των θυμάτων…

Χταπόδια

Χταπόδια

Τα χταπόδια θεωρούνται ως τα εξυπνότερα ασπόνδυλα πλάσματα. Χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές για να αμυνθούν όταν απειλούνται, όπως το να καμουφλάρονται, να εξαπολύουν νέφος μελανιού, να κρύβονται επιμελώς ή να εκτοξεύονται προς τα πίσω. 

Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των νεύρων τους βρίσκεται στα πλοκάμια τους και φαίνεται ότι εν μέρει σκέφτονται με αυτά. Τα χταπόδια είναι κοινωνικά, αναπτύσσουν δεξιότητες και η ικανότητά τους να μαθαίνουν είναι εντυπωσιακή. Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πειράματα που έχουν αποδείξει ότι τα χταπόδια έχουν εντυπωσιακά καλή μνήμη και δυνατότητες εκμάθησης. Σε γερμανικό ζωολογικό κήπο αποδείχθηκε ότι ένα χταπόδι είχε μάθει πώς να ανοίγει βάζα με γαρίδες αντιγράφοντας τις κινήσεις του προσωπικού. Το χταπόδι, ηλικίας μόλις 5 μηνών, άνοιγε τα βάζα πιέζοντας το σώμα του πάνω στο καπάκι και πιάνοντας τις πλευρές του βάζου με τα 8 πλοκάμια του. Είναι τόσο έξυπνα που σε ένα χταπόδι με το όνομα Rambo είχε δωθεί μία αδιάβροχη κάμερα και εκείνο έβγαζε φωτογραφίες επισκεπτών μέσα από το ενυδρείο του στο Kelly Tarlton's Sea Life Aquarium στη Νέα Ζηλανδία! Στην πραγματικότητα, εκπαιδεύτηκε να βγάζει τις φωτογραφίες όσων σταματούσαν για να το δουν. 

Η ευφυία τους είναι δεδομένη και όσο περνάει ο καιρός θα ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα πράγματα για αυτό το εντυπωσιακό ζώο. Παρόλα αυτά εμείς τα αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη βαναυσότητα. Δεν είναι μόνο το γεγονός της αλόγιστης υπεραλίευσης αλλά και το ότι πολλές φορές τα χταπόδια βρίσκουν έναν ιδιαίτερα βίαιο θάνατο από ανθρώπινο χέρι, καθώς συνηθίζεται να τα χτυπούν με μανία πάνω σε πέτρες όσο είναι ακόμα ζωντανά, προκειμένου να «μαλακώσουν» και να είναι καλύτερα στο… μαγείρεμα.


Βρείτε εδώ μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για τα χταπόδια

Αυτό είναι ίσως το πιο σκληρό και ανήθικο πρόσωπο της ανθρωπότητας. Τα παραγωγικά ζώα αντιμετωπίζονται  ως αντικείμενα, που γεννιούνται και πεθαίνουν με σκοπό την ικανοποίησή μας και προφανώς το κέρδος.